Autóápolási tanácsok - spec. 605
- by raider –

Bevezető

Valódi Peugeot 605 tulajdonosként (és általában autótulajdonosként) jogos életérzésünk, ha szeretnénk, hogy autónk ne a "szakadt roncs", "lepattant verda", "elhanyagolt szekér" benyomást és megjegyzést ébresztené az utca emberében. Méltán gondolunk arra, hogy autónk nem az alsókategória cement és csempeszállításra szakosodott, kopogós műanyaggal elborított és designügyileg max dísztárcsával feltupírozott tipikus mintapéldánya, hanem egy felsőkategóriás limuzin, amellyel kvázi kötelességünk benyomást tenni az átlagemberre, mintegy felvilágosítva őket, hogy bizony, nemcsak az átlagautó kisméretben a járható út az autózásra (bár tényszerűen az a legolcsóbb).

Feladat tehát a kellő benyomás keltése, hiszen nincs szomorúbb annál amikor kívül-belül mocskos, szakadt, elemeiben sérült felsőkategóriás autót, Peugeot 605-öst látunk.

Tapasztalati tény, hogy a közlekedésben is nagyobb tekintélyt parancsol egy tiszta, jól kinéző autó, valamint egyéb szempontból is jobban respektálják gazdáját és járművét.

Ezen megfontolásokból állt össze ez az autóápolási útmutató, amihez minden további hozzászólást és adalékot szívesen veszünk. Két fő részből áll, az első részben a külcsín, a második részben a belbecs kerül sorra.

Külső autóápolás

Autómosás. Alapvető kötelezettségünk szeretett autónkkal szemben, hogy nem visszük gépi mosóba. Nem csak azért, mert a gépi mosó keféi karcolnak, hanem mert a felhasznált mosófolyadék koszos ("újrafelhasznált") lehet, a sampon mennyisége és minősége kérdéses, a viaszos alapanyag néha teljesen hiányozhat. Gépi mosásnak akkor lehet értelme, ha pl. az „alvázat” akarjuk lemosatni tél után. A környezet kímélése érdekében mosásunkat végezzük elvezetéssel rendelkező helyen, és használjunk foszfátmentes samponokat (a legtöbb ilyen), amelyek gyakorlatilag semmivel sem szennyeznek többet mint egy mosogatás.

A legfontosabb a megfelelő mosókesztyű. Nem, nem szivacs, olyan kesztyűt kell szerezni, amit kezünkre húzunk, és amellyel karcolás nélkül tudunk mosni. Ilyen pl. a Motip Tescoban kapható (kb. 1-2e forintos) kesztyűje, én pl. legutoljára Olaszországban vettem egy ilyet, megéri a befektetést. Érdemes többet használni, egyet a felső részekre, ablakokra, egyet a díszcsík,/védőcsík alatti koszosabb részekre, küszöbre, egyet pedig a kerekekre. Nagyon fontos a szárazra törlés, én Vileda mikroszálas kendőt használok erre, nem olcsó, de a legjobb, sokkal jobban működik tapasztalatom szerint mint a szarvasbőr, legutoljára a Sonax szarvasbőrt próbáltam ki (fénykép), ez sem rossz, de nem tudtam vele teljesen foltmentesen tisztítani.
 

A kesztyűket, szarvasbőrt vagy Viledát érdemes vízzel átöblíteni és kicsavarni mind használat előtt, mind utána.

Az autómosás elvi menete: alapos, bővizes öblítés, majd samponos kézi átmosás, alufelnik külön tisztítószerrel való „átdörzsölése”, „behabozása”, majd öblítés, majd szárazra törlés. A kézimosás során ügyeljünk, hogy a polírhoz hasonlóan körkörös átfedő mozdulatokkal tisztítsunk, elkerülve a hosszabb „mikrokarcok” kialakulását. A tisztítás során a vizet ledobjuk a Viledával, vagy szaravasbőrrel nem nagyívű mozdulatokkal (karcolódás!), többször áttöröljük az autót, amíg száraz nem lesz.

Javasolt samponok. Azzal kezdeném inkább, mi az, amit nem javaslok,. A névtelen márkák mellett tapasztalatom szerint még azoknál is rosszabb az összes Johnson márkájú sampon és autóápolási szer. Kb. a nagy sz”r kategória, ezzel vége is a listának. Kifejezetten jó az itthon kaphatóak közül a Sonax Wasch und Wax, a Motip Wax and Shine, és a Turtle Wax Zip Wax, tehát alapvetően a viaszos samponokat vegyük meg. Ezen belül érdemes a karnaubaviaszt tartalmazó készítményeket előnyben részesíteni (Sonax) a szintetikus viaszt és polimert alkalmazókkal szemben (Turtle Wax).
MotipSonax szavarbor

Felniápolás. Kifejezetten jó a Prevent felnitisztító habja, ajánlom. A választék itt is elég széles, és elég drága. A Turtle Wax kínál „Brake Dust Barrier” terméket, amelyet a felnitisztítás után a fékpor lerakódása ellen lehet felvinni majd a felnit puha ronggyal szárazra törölni, tapasztalatom szerint véd a fékpor ellen, nem csodaszer, de nem is rossz.

 

BTW száraz puha rongy. A belső-, és külső-autóápolás egyik kulcsszava. Mivel elég sok esetben kell ilyet alkalmaznunk, célszerű a Sonax PolierVliess vagy hasonló készletet venni, ez tartalmaz 10-15 elég jól használható, nem karcoló rongyot, többször felhasználhatóak azonos célra, párszáz forintért (na jó, ezerhez közel). Alkalmas polírozásra, belső kárpitok, bőr, műanyag tisztítására, műanyagcsíkok lekezelésére stb.

 

A gumiápolás során ne használjunk szilikont (csak ha nagyon muszáj). A Turtle Wax Wet N BLack, a Sonax Gumiápolója mind megteszi, a gumit előtte mossuk le, akár autósamponos vízzel is, és szárítsuk meg. Vigyázzunk hogy a felnire, féktárcsára ne menjen a gumiápolókból. Kitűnően használhatóak ronggyal való felvitellel díszcsíkok, lökhárítók, ablakszegélyek (kédergumik) színének felfrissítésére.

 

Kattints ide a második részhez, a belsőtér ápolásához, vagy a harmadik részhez, az egyéb cseles dolgokhoz!