Peugeot 605 – Bátran nagyravágyó

                - by raider –

Bevezetés

A Peugeot 605 a PSA csoport felsőkategóriás modelljeként jelent meg 1989-ben a piacon, és 1999-ig gyártották.. Elődjének a  Peugeot 604 illetve Peugeot 505 modelljei tekinthetőek. Utódja a Peugeot 607-es típusa, melyet 200-től gyártottak A PSA csoporton belül azonos padlólemezre épülő Citroen XM-mel egy kategóriában található, nagyon sok műszaki megoldásban egyezik a két modell, közöttük a fő különbség a 605 konzervatívabb (és XM-esek szerint is szebb J) designja és a Citroen (a 605-ösök által is elismert J) hidropneumatikus  felfüggesztésében keresendő, az egyéb kisebb eltérések mellett.

A Peugeot 605-nek elsődleges feladata volt a márka hírnevének öregbítése, a márkapresztízs emelése az alkalmazott műszaki megoldások, kényelmi berendezések, motorizáció révén, kedvezően erősítve ezzel a más (alsóbb) szegmensekben történő eladásokat is.

A korai szériákban számos meghibásodással kellett szembenéznie a tulajdonosoknak. Jellemzően ezek kisebb elektronikai problémák, kontakthibák, voltak. Erre válaszként először 1991-ben jött ki egy javított széria, majd 1994-ben arculatfrissítéssel (ráncfelvarrás) és komolyabb műszaki változtatásokkal próbálta a gyár - sikeresen - javítani a típus megbízhatóságát.

Az 1999-es utolsó gyártási évben azonban már nyilvánvalóvá vált, hogy a gépjármű műszaki tartalma nem versenyképes az akkori piaci ellenfelekkel, ezért 2000-ben a gyár a Peugeot 607-es típussal lépett a piacra.

Típusismertetés

A típus technikai tartalmának megfelelő értékeléséhez érdemes figyelembe venni a 80-as évek elején-közepén kezdődött tervezőmunkát és a kor technikai színvonalát.

A Peugeot 605 önhordó, galvanizált acélkarosszériában ringatja utasait.  Elöl McPherson felfüggesztés, keresztstabilizátorokkal, alsó háromszöglengőkarral, hátul többlengőkaros, független felfüggesztés dolgozik az úthibák ellenében, a gyors kanyarok legyőzése érdekében. A tömeghez méretezett féktárcsák elől-hátul megfelelő lassulást biztosítanak, típustól függően elől 276-295mm átmérővel, hűtötten, hátul egységesen 290mm átmérővel, tömör kivitelben, azbesztmentes fékbetétekkel. A kézifék a hátsó kerekekre hat, a tárcsa belsejében kialakított dobfék segítségével, mely megoldás meglehetősen kevés teret enged a kézifékes kanyarokra vágyó vezetőknek. A jármű, a korábbi típusoktól eltérően elsőkerékhajtású, a kocsi súlyeloszlása (a V6-os blokk esetén) 64-36% az első és hátsó tengely között, jelentősen alulkormányozottá téve azt. Ez nyilvánvalóvá teszi, hogy nem kemény sportautót, hanem (sportos menettulajdonságú) utazólimuzint kívánt a gyártó a célközönségnek eladni.

Alapvetően a kocsi a V6-os blokkra épült, az akkori gyártói elképzelések szerint a vásárlók nagy többsége ezt a verziót preferálta volna.

A kocsi szériában tartalmazta a Bendix vagy később Bosch típusú ABS-t. A vezetőoldali légzsák mellett 1995-től utasoldali légzsák is rendelhető volt, a 90-es évek végén oldallégzsákokkal árulták a kocsit.

A biztonságot és kényelmet ezentúl többek között integrált fényszórómosó, pirotechnikai övefeszítős biztonsági övek, kétirányban állítható kormány, szélvédőpárátlanító és jégtelenítő funkcióval ellátott teljesen automatikus légkondicionáló, idővel CD-tárral ellátott fejegység, motoros antenna, motorosan állítható bőrülések, gerinctámasz, ülésfűtés és hővédő üvegezés szolgálta,.

Opcionálisan a sportos vezetést támogatta a kocsi aktív sportprogramja, amely adaptívan vagy manuálisan alkalmazkodott a sportos vezetéshez, a rásegítés változtatásával, a pillangószelep érzékenyebbre állításával, a fékrásegítés növelésével, illetve az elektronikusan vezérelhető lengéscsillapítók keményebbre állításával.

Motorválaszték

A motorválaszték az 1989-es kezdeti modellévet tekintve kellően széles: rendre 2.0l –3.0l-3.0l-24v 120-170-200 LE-s benzinmotorokat, illetve 2.1-es feltöltött illetve szívódízeleket tartalmazott.  A kipufogógázutókezelésről szabályozott, 3 utas katalizátor gondoskodik a benzinmotoroknál.

Ezekhez később csatlakozott egy 2.0l benzines turbómotor illetve 1994-től egy 2.5 TD. 1994-től az összes benzin és dízelmotor már Euro-2 besorolással rendelkezett.

-          V6

A V6-os blokk a korábbi közösen fejlesztett Peugeot-Renault motor továbbfejlesztése volt (a Volvo is használta a motort egyes autóiban). Hengerenkénti 2 illetve 4 szelepes kivitelben (12v/24v) készült, hengersoronként egy felülfekvő, láncvezérelt vezérműtengellyel oldották meg a szelepek gázcseréjének összhangját. A 24v verzió rendelkezett ezenkívül elektronikus szívócsőhosszvezérléssel (ACAV), amely lehetővé tette, hogy nyomatékának 90%-a 2000 RPM felett a teljes fordulatszámtartományban rendelkezésre álljon. A motorvezérlés Siemens Bendix-Fenix 4 rendszerrel történik. Az 1989-ben megjelent 2975 ccm-es verzió 204 LE-t teljesített. 1994-ben az 2963 ccm kereken 200 LE-t küldött a kerekekre, és már Euro-2-es kibocsátási tanúsítvánnyal rendelkezett.

A 10 éves modellélettartam alatt sajnos semmilyen komolyabb fejlesztés nem történt, így a 80-as évek végén jónak számító teljesítménymutatók a 90-es évek végén meglehetősen szerénynek bizonyultak. A ZPJ/ZPJ4 jelzetű (SFZ-UFZ/SKZ-UKZ) 90o-os elékelésű, vezérműláncos, kiegyensúlyozótengelyes alu-V6-os blokk („PRV motor”, „Euro-motor”) helyét az új fejlesztésű,  Peugeot 406-Citroen Xantiával közös 60o-os elékelésű V6 vette át, amely azonban 6 (egyes források szerint 10) lóerővel gyengébb volt a régi V6-nál (190-194LE), mindazonáltal kedvezőbb fogyasztási adatokkal és Euro3-as besorolással rendelkezett. A hengersoronkénti két vezérműtengely vezérlését vezérműszíjjal oldották meg, amely kevésbé zajosan, ugyanakkor korlátozott élettartammal (időszakonkénti vagy futásteljesítmény szerint cserekötelesen)  látja el feladatát a 24 szelepes erőművön. A gyújtásról hengerenként külön trafóval gondoskodtak, amely intelligensebb, de érzékenyebb megoldásnak bizonyult.

Evolúció – típusfejlődés

A Peugeot 605 története során egy komolyabb frissítésen esett keresztül, így két szériára oszthatjuk a típust (Serie1: 1989-1994, Serie2: 1994-1999). A főbb külső különbségek a két széria között:

Serie1: díszcsíkos első hűtőmaszk, tompított index, üvegbúrájú fényszórók H1/H4 izzókkal

Serie2: színrefújt első hűtőmaszk, alsó ködfényszóróba integrált első index, fényszórók H7/H7 izzókkal sötétített hátsó lámpabúrák

Újabb típusú, áramvonalasabb 16”-os felnik (széria a 24v verziókon). 

Technikai különbségek:

-          Légkondicionáló: r12 helyett r134a kompresszor (1993-tól)

-          MG5T váltó az ME5T felváltásáraa V6 ill. 2.5TD verziókhoz

-          2963 ccm lökettérfogat, illetve későbbiekben 2946 ccm