Peugeot 605 Féktuning
-by raider-


 


    Mit tehet az ember, ha úgy érzi, kevés az autójában a fékerő?  A sok mai fiatal természetesen csak a motortuningról tud beszélni, de aki már vezetett hajtósan, az tudja, hogy megállni sokkal fontosabb mint a 0-100 adatok. Természetesen az ember ilyenkor utánanéz a lehetőségeknek. Gyakran járja az eBay vásárlóterét. Rátalál egyszer csak valamire, ami igencsak drága, de mégis, megmozgatja a fantáziáját. Meg is veszi, kissé kalandos úton egy hollandustól. Egy ködös téli reggelen meg is jön egy csomag...

 

Nosza, bontsuk ki! Ez bizony egy féknyereg, de milyen szép!

    Valóban, ez egy 4 dugattyús Brembo nyereg, amelynek egyik alkalmazása a Peugeot 607 V6 verzióján található, ez konkrétan egy elsőszériás V6 607-ről (motorkód: XFX, ha valaki rendelni akarja :-)) származik. A nyeregben használt betét és egyes sportfékbetétkatalógusok alapján azért használják máshol is, pl. Mitsubishi Lancer EVO V v VI nyerge is lehet. Többek között. De minket az ilyen óriásszuzukik nem érdekelnek ;-))). Miért is előnyös egy többdugattyús féknyereg? Egyenletesebb fékhatást, egyenletesebb kopást, nagyobb redundanciát, és a több dugattyú miatt a féktárcsa kerületét jobban megközelítő hatáspontokat eredményez, vagyis némileg nagyobb effektív féktárcsa-átmérőt biztosíthat. A gyakorlatban főleg nagyobb sebességnél tapasztalhatunk drasztikusan jobb fékezést. De hogyan megy fel ez szeretett 605-ösünkre? Hát a jó hír az, hogy felmegy, a rossz hír, hogy kell némi pótalkatrész is, nyomtávszélesítő formájában, ami nem túl jó a kerékcsapágyaknak, illetve kell a 607-es féktárcsája is, kárpótlásul ez viszont már 309 mm-es, tehát lehet örülni. Számításaim szerint 15 mm nyomtávszélesítés elég a gyári 16"-os felni alá, és a nyereg már nem fog beleérni. Így is van. Tehát akkor vegyünk egy jó minőségű 20mm-es nyomtávszélesítést  (ne felejtsük, az életünk múlik majd rajta, tehát ne Lalával a vándorlakatossal köszörültessünk egyet), hanem irány az eBay.de és ott találunk is ilyet, jó esetben csavarokkal együtt


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(itt már felszerelt állapotban látható) És akkor itt megállunk. Mi az ami kimaradt?! Hát persze, a fékcső! A kótvány gyári repedezett gumicső helyett, itt az ideje, hogy valami jobbat tegyünk fel, lehetőleg EU műbizonylattal (van ilyen):

 

 

Ez mindenféleképpen sokat segít, hiszen a fém-, vagy fémhálós fékcsövek jóval kevésbé tágulnak, és egy komolyabb hegyről lefelé menet ezt igen értékelhető formában adják tudomásunkra: a fék nem válik nyúlóssá (persze ettől még a betét eléghet, és akkor baszhatod a fékcsövedet, de erről máskor). Másik állandó jótéteményük, hogy a fékhatás azonnali, direktebb, mert a nyomásnövekedésre a fém fékcsövek nem reagálnak tágulással. Nah. Szóval ez is megvan, akkor most egy pár kép a felszerelésről.

 

 

 

 

 

Tárcsa nyomtávszélesítővel.

Tárcsa csendélet.

Nyereg, fent! A nyereg minden probléma nélkül illeszkedik össze a 607-es féktárcsájával! Nekem ez simán jobb mint egy orgazmus.
 

Ez megérdemel egy szép nagy képet. Az illeszkedés profilból is jól látható. Most már csak a felni hiányzik.
A végén még vessük össze - a szakember - CXMiki - segítségével a gyári SV24 tárcsát és nyerget az újakkal:

Még a rendszer feltöltéséhez nem árt egy magasabb forráspontú fékfolyadékot, mondjuk DOT 5.1-es minősítésűt használni. Itt most a Ferrodo Formula Racing került felhasználásra, amiből a megvett 1l kb. 10e forintba került (kedvezményes áron). Ne feledjük egyébként is legkésőbb 2 évente cserélni a fékfolyadékot, mert éles helyzetben drasztikusan csökkenhet a fék rendszerszerű működése a fékfolyadék higroszkópikussága miatt (nedvességet köt meg, és nagy hőmérsékleten buborékok keletkezhetnek, amelyek összenyomathatóak).

 

 

Na hát ha így megvagyunk, akkor nézzük hogy is néz ki kerékkel fent?

Elmondható, hogy kitölti a rendelkezésére álló teret rendesen. Meg is vagyunk, számoljuk össze, mennyibe került ez. Ne feledjük, hogy most a kedvezményes, szerencsés árakat tudom csak megadni:

2x féknyereg, használtan, szállítással: 95e ft
2x féktárcsa, BREMBO 309mm, elmegy: 50e ft
nyomtávszélesítő, alkalmi áron, 4db 15e ft
fékbetétek, PAGID, jó minőség: kb. 20e ft
Goodridge fém fékcsövek (E/H): kb. 35e ft
fékfolyadék, Ferrodo Formula Racing kb. 10e ft
MINDÖSSZESEN kb: 225e ft

Ezért cserébe ha nem is versenyzésre alkalmas, de mindenképpen strapabíróbb fékeket és rövidebb fékutat kapunk. Mindenképpen megjegyzem, hogy az egész semmit sem ér abban az esetben ha valami tükörradiállal használjuk a kocsit.

©2005 (raider@freemail.hu)