Az olajokról

- by Oldman 2 -

Viszkozitás:

A viszkozitási jellemzők osztályába sorolását az Amerikai Autómérnökök Egyesülete dolgozta ki először. Jele: SAE.

Hidegindításkor az a legjobb, ha az olaj viszkozitása alacsony. Ez azért előnyös, mivel csökkennek a veszteségek, könnyebb a szivattyúzhatóság és kisebb a kopás, mert gyorsabban áramlik a kenőolaj a súrlódó felületekhez.

Azokat az olajakat, amelyek ezeket a követelményeket teljesítik, téli olajaknak nevezzük és „W” (az angol winter, azaz tél szó rövidítése) betűvel jelöljük. Ezen olajok osztályozása 0W-25W-ig terjed.

Nyáron a nagy viszkozitású olajakkal érhetjük el a megfelelő kenőhatást, besorolásuk 20W-60W-ig terjed.

Azon olajok, amelyek használata nem egy adott időszakhoz kötött, hanem egész évben használható, többfokozatú (multigrade) olajoknak hívjuk. Jelölésükre jellemző, hogy egy téli és egy nyári besorolási szinttel rendelkeznek.

SAE / ºC

0W / -35
5W / -30
10W / -25
15W / -20
20W / -15
25W / -10
20 / 30
30 / 35
40 / 40
50 / 45
60 / 50

Pl. egy SAE 10W-40 viszkozitású motorolaj -25 és +40;C közötti hőmérséklettartományban használható.

A legfontosabb, hogy az alkalmazott olaj viszkozitási paramétereivel tisztába legyünk. Előfordulhat, hogy télen a hőmérséklet nagyon lecsökken. Ilyenkor érdemesebb a kopás és a veszteségek csökkentése, valamint a jobb hidegindítás érdekében kisebb viszkozitású olajat használni. Nyáron ennek az ellenkezője fordulhat elő.

Kopott motoroknál a tömítettség viszonylagos helyreállítása érdekében a gyárilag előirt SAE besorolás helyett ajánlatos magasabb viszkozitású olajat alkalmazni.

 

Teljesítmény tulajdonságok:

Arról ad jellemzést, hogy a motor működéséből adódó terhelésviszonyokat, az olaj milyen mértékében képes elviselni. A motorolajok első teljesítményszint szerinti osztályozását az Amerikai Olajipari Intézet dolgozta ki (API). Ez a fajta besorolási forma az eltérő terhelési és hőmérsékleti viszonyok miatt megkülönböztet, benzinmotorokhoz és diesel motorokhoz használható olajokat.

A benzinmotorokhoz használható olajok jele S.
(SA , SB , SC , SD , SE , SF , SG , SH , SJ)

A dieselmotorokhoz használható olajokat C-vel jelölik.
(CA, CB, CC, CD, CD-II, CE, CF, CF-2, CF-4, CG-4)

1990-ben került bevezetésre a CCMC besorolási norma, amelynek neve időközben ACEA-ra módosult. (Európai Közösség Motorgyártóinak Szövetsége). Ez egy európai besorolási norma rendszer, a motorolajokat az európai viszonyoknak megfelelően osztályozza.

Ennek a bevezetésnek az indoka, hogy Európában – ellentétben az amerikai gyártmányú motorokkal – a kis méretű, nagy fordulatszámú és nagy teljesítményű motorok terjedtek el. Így az olaj terhelése nagyobb, mivel a tömegegységre vonatkoztatott teljesítményegység nagyobb az amerikai motorokkal szemben.

- A benzinmotorokhoz használható olajakat G-vel jelölik.
(G1, G2, G3, G4, G5)

- A haszongépjárművekhez használható motorolajakat D-vel jelölik.
(D1, D2, D3, D4, D5)

- A nagyobb fordulatszámú dieselmotorokhoz használható olajokat PD-vel jelölik.
(PD1, PD2)

1996-tól az ACEA (CCMC) új osztályokat vezetett be.
Benzinüzemű járművekhez az: A1, A2, A3.
Diesel üzemű személygépkocsikhoz a: B1, B2, B3.
Diesel haszongépjárművekhez az új jelölés az: E1, E2, E3, E4.

A magasabb teljesítményszintű olajoknál találkozhatunk a motorgyártók specifikációval is.

 

Idézet:

Eredeti szerző pofi

Teljesítmény tulajdonságok:

... 1990-ben került bevezetésre a CCMC besorolási norma, amelynek neve időközben ACEA-ra módosult. (Európai Közösség Motorgyártóinak Szövetsége). Ez egy európai besorolási norma rendszer, a motorolajokat az európai viszonyoknak megfelelően osztályozza.

Ennek a bevezetésnek az indoka, hogy Európában – ellentétben az amerikai gyártmányú motorokkal – a kis méretű, nagy fordulatszámú és nagy teljesítményű motorok terjedtek el. Így az olaj terhelése nagyobb, mivel a tömegegységre vonatkoztatott teljesítményegység nagyobb az amerikai motorokkal szemben. ...
Folytatása következik!

Üdv!
Erről, már mint az amerikai motorjellemzőkről és hozzájuk igazított olaj jellemzőkről az a véleményem, hogy a nyolcvanas években még igaz volt, de mostanság már csak történeti szempontból fontos. Ott is egyre több olyan motor van ami pörgős és európában is sok, viszonylag alacsony fordulatszámú motort szerelnek be a személy és kishaszonjárművekbe. Az amerikai autógyártásnak tudathasadása lett. Továbbra is gyártja a hajóit, de egyre több városi "kis" autókat is gyárt és a japán autók is kezdik ellepni a piacukat. Az utóbbi évek amerikai olajai zömmel megfelelnek a japán, nem éppen "nyugdíjas" motorokhoz is. Nem akarok márkát említeni, de a magyar (európai) piacon is itt van az am. olaj és jellemzőkben, adalékokban nincs számottevő eltérés, legalább is bizonyítható.

 

Hogyan lehet a kopás okozta élettartam csökkenést lassítani?
A legkörültekintőbb módon előállított és minősített kenőanyagok hozzáférhetősége ellenére a kopás mégis mindig fellép, az autós pedig javíttat, alkatrészt cseréltet, új autót vásárol, és a folyamat kezdődik elölről.

Amikor egy motort először elindítanak, az kopni kezd. Ez elkerülhetetlen, mert a mozgó alkatrészek egymáson súrlódnak. Emiatt, a lassú elhasználódás és kopás, mind az új, mind a használt gépeknél természetesen jelen van.

Hogyan lehet, a kopás okozta élettartam csökkenést lassítani?
Hogyan lehet olyan megoldást találni, aminek középpontjában az üzemeltetők érdeke áll?
Egy eredményes megoldás lehet a másodlagos adalékok alkalmazása.
Másodlagos felhasználásúaknak azokat az adalékokat nevezzük, amelyek kész kenőanyaghoz adunk a kenőanyag egy bizonyos, pl.: súrlódás, vagy kopáscsökkentő tulajdonságának erősítésére, vagy a felület nemesítésére.

Mi a vélemény a másodlagos adalékok alkalmazásáról?

A nagy olajtársaságok általában kétségbe vonják az ilyen adalékok alkalmazásának értékét és szükségességét, annak ellenére, hogy az utóbbi évtizedekben az üzemeltetők széles köre alkalmazza. A nagy kenőolajgyártók némelyike vizsgálataiban azt találta, hogy a másodlagos adalékokat forgalmazók állításai túlzóak és nem felelnek meg a valóságnak. Legfőbb érvük pedig az, hogy az általuk gyártott kenőanyagok, kenőolajok már tartalmaznak kopásgátló és súrlódáscsökkentő adalékokat, így ezek utólagos hozzáadására nincs szükség.

Magánvéleményként azonban szakemberektől az is elhangzik, hogy bizonyos esetekben a másodlagos adalékok tényleg hasznosak és olyan anyagokból állnak, amelyeket saját olajaikban is használnak.

Az olajtársaságok szakembereinek igazuk van, amikor óvatosságra intenek, de véleményüket teljesen egészében mégsem lehet elfogadni, azon egyszerű esetre utalva, hogy egy kenőolaj és egy másodlagos adalék fejlesztési programja nem mindig esik egybe, nem mindig azonos technikai és műszaki állapot eredménye. Más szóval egy másodlagos adalékot „kitalálhattak” egy kenőolaj fejlesztésének, vizsgálatának befejezését követően is.

Az ellentét tehát nem valóságos! A kész kenőanyag és a másodlagos adalék is a felhasználó érdekét szolgálja!

A fentiek alapján nincs könnyű helyzete azoknak, akik másodlagos adalékok alkalmazására hívják, fel a felhasználok figyelmét. Teszik ezt abbéli meggyőződésből, hogy a felhasználok a műszakilag, technikailag megalapozott újításokat készek elfogadni, ha növekvő mértékben ismerik meg a hatásukat, vizsgálati és értékelési módszerüket...